Participatieraad Haaksbergen

Voor de burger door de burger

Wat weet koningin Máxima wel en Haaksbergen (nog) niet

In de Tubantia van donderdag 20 juni werd veel aandacht besteed aan het bezoek van koningin Máxima aan Almelo. Zij gaf daar op woensdag 19 juni het startschot voor Schuldenlab. Iedereen mooi aangekleed. Allemaal blije gezichten. Feestelijk.

Maar wat er nu precies werd weggeschoten en hoe Schuldenlab nou echt werkt, werd nergens in de pers uitgelegd. Wel is hier sprake van een vernieuwende aanpak voor de gemeentelijke schuldhulpverlening. Om daar wat meer over te weten te komen, is het nog flink zoeken. Iedere gemeente heeft zo een eigen aanpak om schulden bij burgers te voorkomen en te bestrijden. Helaas blijkt het aantal mensen en gezinnen die langdurig te maken hebben met schulden niet af te nemen. Eerder neemt het nog steeds toe.


Najaar 2018 werd er een landelijke stichting Schuldenlab opgericht. Informatie via de website daarover meldt het volgende: “SchuldenlabNL zet zich in voor een schuldenzorgvrij Nederland. Om deze missie waar te maken, schalen we lokaal bewezen initiatieven gericht op het bestrijden van schuldenproblematiek. SchuldenlabNL werkt hiertoe samen in een breed publiek - privaat partnerschap waarbij we opschaling standaardiseren, transactiekosten verlagen en relevante kennis verzamelen en delen” .

Helaas konden geen duidelijker (concretere) teksten hierover worden gevonden. Wel werd duidelijk dat bij de landelijke lancering van SchuldenlabNL de Almelose wethouder Arjen Maathuis hierdoor zeer was geïnspireerd. Zelfs zó dat hij ervoor zorgde dat er in Almelo een afdeling werd opgericht: SchuldenlabAlmelo. Volgens RTV-Oost is dit Almelose initiatief de eerste concrete uitwerking van de landelijke Stichting SchuldenlabNL. Zoekwerk daarover leert ons dat hiermee de gemeente Almelo een “beter perspectief wil bieden door met overheden, woningstichtingen, zorgverzekeraars, onderwijs en bedrijven te zoeken naar innovatieve oplossingen”.

Almelo is daar in 2018 al mee begonnen via de zogenoemde Doorbraakmethode. Daarbij worden gezinnen met problemen op eerdere terreinen geholpen door professionals. Het goede nieuws is: dit project begon met 25 gezinnen en wordt vanwege het succes uitgebreid naar 375 gezinnen.

Ook Haaksbergen zit niet stil. Op dit moment heeft het college van B&W besluiten genomen over het nieuwe Beleidsplan integrale schuldhulpverlening . Op dinsdag 25 juni is dit door de Commissie Samenleving besproken. Binnenkort zal dit beleidsplan door de Gemeenteraad worden behandeld en vastgesteld. Alle inwoners en belanghebbenden kregen via GemeenteNieuws (rubriek in deze krant) de oproep om voorafgaand aan deze bespreking van de gelegenheid gebruik te maken een zienswijze (mening) over dit ontwerp Beleidsplan integrale schuldhulpverlening naar voren te brengen.

De Participatieraad Haaksbergen is niet gevraagd te adviseren. De Participatieraad wordt namelijk geacht te adviseren over de Wmo en Participatiewet, maar niet over de uitvoering van ander wetten zoals (in dit geval) de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening, (Wgs.) als basis voor schuldhulpverlening.

Vandaar dat we extra geïnteresseerd zijn in inwoners die hun zienswijzen (meningen) hebben gegeven. En sowieso in iedereen die met ons wil meedenken en ons wil voeden,. Wij zijn namelijk zeker van plan (alsnog) ons advies te geven. Ongevraagd weliswaar.

Wat ons vooral ook bezig houdt, is namelijk het volgende: niet lang geleden hebben de 14 samenwerkende gemeenten in Twente het Convenant Vroegsignalering van schulden getekend. Ook Almelo. Waarom zou men wel gezamenlijk aan vroegsignalering doen en niet verder gezamenlijk optrekken als het gaat om betere hulpverlening aan mensen die in de problemen zijn geraakt. Want wat heeft koningin Máxima aan nieuwe ideeën en plannen te horen gekregen waar wij in Haaksbergen nu nog niet veel weten, maar ongetwijfeld van kunnen leren?

Benader ons gerust. Dit kan via de mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Schriftelijk en telefonisch via het gemeentehuis 053 – 5734567. Brieven worden vanaf het gemeentehuis aan ons doorgegeven. Als u daar uw telefoonnummer achterlaat dan wordt dit aan ons doorgegeven en bellen wij u zo spoedig mogelijk terug. Alle informatie zoals uitgebrachte adviezen, jaarverslagen e.d. is overigens verder te verkrijgen op onze site: www.participatieraadhaaksbergen.nl

 

 

Log in op uw account